Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

Dibek kahvesi, aslında bir kahve pişirme yöntemi değil, kahvenin öğütme şeklidir. "Dibek kahvesi" terimi, kavrulan kahve çekirdeklerinin havan benzeri bir taşın içinde dövülmesiyle elde edilen kahveye verilen isimdir. Bu yöntemle öğütülen kahve, Türk kahvesi gibi pişirilir. Öğütülme yöntemi sayesinde kahve biraz daha koyu kıvamlı olur ve bu şekilde elde edilen kahveye dibek kahvesi denir.

Dibek Kahvesinin Tarihçesi

Bu yöntem, ilk olarak 1800'lü yıllarda kullanılmıştır. Ancak, 1827 yılında tüfekçi ustalarından Selim'in kahve değirmenini icat etmesiyle dibek kahvesi yöntemi rafa kaldırılmıştır. Dibek kahvesi yöntemi çok zahmetli bir yöntem olduğundan, değirmenlerin yaygınlaşması daha pratik olmuştur. Türkiye'de birçok arkeolojik kazıda dibek kahve öğütücü taşlarına rastlanmıştır. Bunlardan biri de Başkale yakınlarında bulunan Sipka Antik Şehri'dir.

Dibek Kahvesinin Faydaları

Dibek kahvesi, içeriğindeki bileşenler ayrışmadan dövüldüğü için, yağ ve özleri ezilme esnasında birleşir ve içimi yumuşak, hazmı kolay bir kahve olur. Dibek kahvesi her gün tüketildiğinde ağız kokusunu engelleyici özelliğe sahiptir. Birçok sindirim organı için faydalı olan dibek kahvesi, mideye, Parkinson hastalığına ve kansere karşı vücutta olumlu etkiler gösterir ve safra taşlarını yok eder. Cildi koruyarak, baş ağrısı gibi ağrıların oluşmasını engeller. Kolesterolü düşürmede de yardımcı olur.

Dibek kahvesinin yemeklerden sonra içilmesi tavsiye edilir, çünkü içeriğindeki bileşenler değişime uğramadığı için sindirimi kolaylaştırır.

Dibek Kahvesi Malzemeleri
  • Kişi sayısı kadar fincan
  • Dibek kahvesi
  • Su
  • Cezve

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

Dibek kahvesini yapabilmek için, gereken malzemeler hazırlandıktan sonra her fincan için bir tatlı kaşığı kahve ilave edilir. Sonra kaç kişilik kahve yapılacaksa, fincan ölçüsü ile su ilave edilir ve ocağa konmadan bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Su ile karışımı gerçekleştirdikten sonra, cezve kısık ateşe konur ve kaynayana kadar bekletilir. Kahvenin köpüğü oluştuğunda fincanlara bir kaşık yardımı ile köpük dağıtılır. Kahveyi tekrar ocağa alarak iyice kaynamasını bekleyip, taşmadan ocaktan birkaç defa kaldırarak işlemi tekrarlarız. Böylelikle hem kahvemiz taşmaz hem de bol köpüklü kahveler elde ederiz. Fincanlara dökerek doldurduğumuz kahvelerimiz sunuma hazır hale gelir. Tepsimize dizdiğimiz kahvelerin yanına birer bardak su koyarak servis edebiliriz.

Unutmayın, kahve yanına konan su aslında gelen misafirlerin aç mı değil mi olduğunu anlamak için konulduğu rivayet edilir; açsa suyu içer, değilse kahveden yudumlanır. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Sütlü Türk Kahvesi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Türk Kahvesi Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Espresso Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Espresso Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Buzlu Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Buzlu Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kahve Nasıl Yapılır?

Kahve Nasıl Yapılır?

Güncel

Sade Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Sade Kahve Tarifi ve Malzemeleri