Kahve Ağacı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Kahve Ağacı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kahve Ağacı Tohumu

Kahve ağacı, Rubiaceae (köpük çiçeğigiller) ailesine ait bir bitki türüdür. Bu ağaç, yüksek rakımları seven ve yetiştirilmesi zor olan nadir bitkilerden biridir. Kahve ağacı tohumu, yetiştirilme sürecine fidanlıklarda başlar. Saksılara dikilen kahve ağaçlarının tohumları gölgede ve bol su ile yetiştirilir. Kahve ağacı, ömrünün ilk birkaç yılını fidanlıklarda, saksıda geçirir. İklim koşullarına, özellikle de güneşe dayanıklı hale geldiğinde büyük yapraklı ağaçların arasına götürülür ve toprağa ekilir. Boyu 8-10 metreye kadar uzayabilir. Üç-dört yaşında meyve vermeye başlar. Ancak meyvelerin eşit dağılımı ve toplama kolaylığı için ağacın boyu 2 metre olacak şekilde budanır. Yağmur mevsimi geçtikten sonra, meyve vermeden önce yasemin benzeri güzel kokan beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler, 7-11 ay içinde üzüm salkımı gibi bir araya gelerek yeşil ham kahve meyvesine dönüşür. Meyve önce sarıya, ardından kırmızıya döner. Bazı ağaçlar meyve olgunlaşmasını tamamlasa da sarı olarak kalabilmektedir.

Kahve Ağacı Tohumu Nasıl Toplanır?

Kahve ağacı tohumlarını toplama yöntemi iki şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntem, işçilerin ağaca bizzat giderek olgunlaşmış meyveleri tek tek elle toplamasıdır. Bu yöntem zahmetlidir çünkü ağacın tüm çekirdekleri aynı anda olgunlaşmadığından bir ağaca 8-10 kez gitmek gerekebilir. Ancak, en kaliteli kahve çekirdekleri bu yöntemle elde edilir. İkinci yöntem ise sıyırarak hızlı toplama yöntemidir. İşçiler, ağacın başına giderek ortalama bir olgunluğa erişen bir dalı sıyırarak baştan sona tüm meyveleri toplarlar. Bu yöntem hızlıdır ancak yalnızca olgunlaşmış meyveleri değil, yarı olgunlaşmış ya da hiç olgunlaşmamış meyveleri de toplar. Daha sonra taze bu meyveler, kabuklarından ayrılmak için işleme atölyelerine götürülerek üzerlerindeki zarlar ayıklanır ve ham yeşil çekirdek haline getirilir.

Kahve Ağacı Tohumu Nasıl Kavrulur?

Ham yeşil haldeyken kahve ağacı tohumu kavrulma aşamasına geçer. Kavrulma aşaması kahve için çok önemlidir çünkü ham yeşil kahvenin aroması, kokusu ve rengi yoktur. Ham kahveyi uygun koşullarda uzun süre saklayabilirsiniz. Kahvenin bayatlama gibi bir sıkıntısı olmaz. Ancak bu kahvelerin lezzet ve aroma kazanması için kavrulması gerekmektedir. Kavrulma aşamasından hemen sonra kahvelerin ambalajlanması ve paketlenmesi gerekir. Bunun sebebi ise kavrulan kahvenin tat, koku gibi özelliklerini kaybetmeye başlamasıdır. Kavrulma aşaması yaklaşık 250 derece sıcaklıklarda kahve kavrulmaya başlar. Kahve, kavrulma sırasında birçok fiziksel ve kimyasal değişikliğe uğrar. Rengi önce sarıya, sonra asıl rengi olan kahverengiye döner. Bunun sebebi ise kahvenin içinde bulunan doğal asitler ve şekerin ısının etkisiyle eriyip kahverengi bir hal almasıdır. Kavrulma aşamasında kahve kütlesinin yani ağırlığının %30'unu kaybeder. Kaybettiği bu suyun yerine oluşan boşlukları hava doldurur ve karbondioksit salgılar, bu da kahvenin hacim kazanıp şişmesini sağlar. Ortalama %50 hacim kazanır. Kahve kavrulma sırasında yağlar ve aromalar ortaya çıkar. Kahvenin değişmeyen tek maddesi kafein oranıdır. Kahve, kavrulmaya hangi kafein oranıyla başlarsa, bitişte de aynı oran korunur. Kahvenin kavrulma süreleri kahvenin cinsine göre değişiklik gösterir. Türk kahveleri, Arap kahveleri veya çift kavrulmuş kahveler daha uzun süre kavrulur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Sade Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Sade Kahve Tarifi ve Malzemeleri

İlginizi Çekebilir

Bronz Kahve Renkleri

Bronz Kahve Renkleri

Kahve Nasıl Yapılır?

Kahve Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koyu Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Kahve Ağacı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kahve Ağacı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kahve Bitkisi Çiçeği ve Çekirdeği

Kahve Bitkisi Çiçeği ve Çekirdeği

Güncel

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Güncel

Soğuk Kahve Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Kahve Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kahvenin Cilde Faydaları ve Kullanımı

Kahvenin Cilde Faydaları ve Kullanımı

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Kahvenin Zararları Nelerdir?

Yeşil Kahvenin Zararları Nelerdir?

Kahve Pişirme Nasıl Yapılır?

Kahve Pişirme Nasıl Yapılır?

Aç Karnına Kahve İçmek Zayıflatır mı?

Aç Karnına Kahve İçmek Zayıflatır mı?

Türk Kahvesi Zayıflatır mı?

Türk Kahvesi Zayıflatır mı?

Sade Kahve Kaç Kalori?

Sade Kahve Kaç Kalori?

Tarçınlı Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Kahve Tarifi ve Malzemeleri